doc文档 2017年上海市松江区高三4月期中教学质量监控(二模)英语试题

高考试题库 > 高三考试试题 > 英语试题 > 文档预览
11 页 0 下载 122 浏览 0 评论 0 收藏 3.0分
快问网提示:如果当前文档出现乱码或未能正常浏览,请先下载原文档进行浏览。
2017年上海市松江区高三4月期中教学质量监控(二模)英语试题 第 1 页 2017年上海市松江区高三4月期中教学质量监控(二模)英语试题 第 2 页
下载文档到电脑,方便使用
还有 9 页未阅读,继续阅读
松江区2017学年第二学期高三年级质量调研考试
英语试卷
II. Grammar and Vocabulary
Section A
Directions:After reading the passage below, fill in the blanks to make the
passages coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word,
fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks,
use one word that best fits each blank.
One steamy July afternoon in central Arkansas, I was working on an important
project in my home office. My trusty printer was busy producing an important
report (21) ______ it simply stopped. After fifteen minutes of trying to repair,
I decided to buy a new printer. Upon my return, my heart froze to see my house
on fire.
(22) ______ having spent much of my life writing, I was speechless when facing
this situation. I was lost for adequate words (23) ______ (describe) the sick,
sinking feeling of seeing my home, business, and belongings going up in flames
along with photographs and memories (24) ______ (collect) over a lifetime. But
the panic that filled my shocked heart in that awful moment was for the nine
cats that shared my home after (25) ______ (rescue) from situations of
ill-treatment and abandonment.
Responding to an early security-system warning, the amazing firefighters arrived
immediately, (26) ______ the chemical smoke had already caused deaths. I
examined and kissed each cat goodbye, extremely grateful that they had passed
gently, without injuries or burns.
Only animal lovers really understand the unbelievable impact (27) ______ the
loss of one beloved four-legged family member can have on your heart, mind and
soul. The loss of so many dearly loved creatures sent me in great sorrow.
After staying with a friend of mine for a couple of weeks, I was relocated to a
furnished apartment. One evening, about a month after moving in, I (28) ______
(occupy) in writing a mystery novel, and at that time a “meow” sounded from
outside the apartment door. Was it my mind playing tricks again? More than once
I had heard, seen or felt the brush of one of my departed furry roommates. The
meow grew louder and more repetitive. Curious, I opened the door.
Sitting on the doorstep was a kitten with a black coat and alert eyes. A
neighbor (29) ______ (walk) by picked him up and began petting him. When I
remarked how cute her kitten was, she explained that it had been born under a
bridge and looked around for food. This kitty-loving neighbor was quick to offer
an extra litter box if I was interested in giving him a home. My immediate
reaction was: “that’s all I need!” without hesitation she put the cute kitten
down. I thanked her and closed the door, determined to just let him stay (30)
______ a real home could be found.
Section B
Directions: Complete the following passage by usingthe words in the box. Each
word can only be used once. Note that there is one word more than you need.
A. contrast
B. unknown
C. trapped
D. responsibility
E. willingness
F. external
G. sense
H. cease
I. encounter
J. indecisive
K. passive
There are two basic ways to see growth: one as a product, the other as a
process. People have generally viewed personal growth as a(n) 31 result or
product that can easily be identified and measured. The worker who gets a
promotion, the student whose grades improve, the foreigner who learns a new
language-all these are examples of people who have measurable results to show
for their efforts.
By 32 , the process of personal growth is much more difficult to determine,
since by definition it is a journey and not the specific signposts or landmarks
along the way. The process is not the road itself, but rather the attitudes and
feelings people have, their caution or courage, as we 33 new experiences and
unexpected obstacles. In this process, the journey never really ends. There are
always new ways to experience the world, new ideas to try, new challenges to
accept.
In order to grow, to travel new roads, people need to have a 34 to take risks.
And we are supposed to be ready to face the 35 , and to accept the possibility
that we may “fail” at first. How we see ourselves as we try a new way of being
is essential to our ability to grow. Do we perceive ourselves as quick and
curious? If so, then we tend to take more chances and to be more open to
unfamiliar experiences. Do we think we’re 36 and shy? Then our 37 of shyness can
cause us to hesitate, to move slowly, and not to take a step until we know the
ground is safe. Do we think we’re slow to adapt to change or thatwe’re not smart
enough to cope with a new challenge? Then we are likely to take a more
38 role or not try at all.
These feelings of insecurity and self-doubt are both unavoidable and necessary
if we are to change and grow. We will 39 to grow, if we do not confront and
overcome these internal fears and doubts, and if we protect ourselves too much.
We become 40 inside a shell of our own making.
III. Reading Comprehension
Section A
Directions: For each blank in the following passage there are four words or
phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that
best fits the context.
To Apologize or Not to Apologize
Why difficult?
When we do wrong to someone we know, even not 41 , we are generally expected to
apologize so as to improve the situation. But when we’re acting as leaders, the
circumstances are 42 . The act of apology is carried out not merely at the level
of the
43 but also at the level of the institution. It is a performance in which every
word or expression 44 ,as they become part of the public record. Refusing to
apologize can be smart, or it can be stupid. So, readiness to apologize can be
seen as a sign of strong character or as a sign of weakness.
Why now?
The question of whether leaders should apologize publicly has never been more 45
. During the last decade or so, the United States in particular has developed an
apology culture—apologies of all kinds and for all sorts of wrongdoings are made
far more 46
than before. More newspaper writers have written about the growing importance of
47
apologies. Meanwhile, more and more articles, advice columns, and radio and
television programs have similarly dealt with the subject of 48 apologies.
Although they are not carried out in the public place, we can’t neglect the
importance of this performance.
Why 49 ?
Why do we apologize? Why do we ever put ourselves in situations likely to be
difficult, embarrassing, and even risky? Leaders who apologize publicly could be
an easy target for
50 . They are expected to appear strong and capable. And whenever they make
public statements of any kind, their individual and institutional reputations
are in danger. Clearly, then, leaders should not apologize often. For a leader
to express apology, there needs to be a strong 51 . Leaders will publicly
apologize if and when they think the costs of doing so are lower than the costs
of not doing so.
Why refuse?
Why is it that leaders so often try every means to 52 apologies, even when a
public apology seems to be in order? Their reasons can be individual or
institutional. Because leaders are public figures, their apologies are likely to
be personally uncomfortable and even 53
risky. Apologies can be signals for admitting mistakes and mistakes can be
indication of job insecurity. Leaders may also be afraid that 54 of a mistake
will damage or destroy the organization for which they are responsible. There
can be good reasons for hanging tough (硬撑) in tough situations, as we shall see,
but it is a high-risk 55.
41. A. immediately B. intentionally C. occasionally D. accidentally
42. A. simple B. ridiculous C. abnormal D. different
43. A. individual B. company C. family D. society
44. A. conflicts B. matters C. appeals D. deceives
45. A. urgent B. possible C. necessary D. simple
46. A. interestedly B. patiently C. frequently D. hopefully
47. A. faithful B. trusty C. immediate D. public
48. A. sincere B. acceptable C. private D. positive
49. A. bother B. reduce C. regret D. ignore
50. A. promotion B. criticism C. appreciation D. identification
51. A. personality B. will C. reason D. desire
52. A. attempt B. involve C. commit D. avoid
53. A. financially B. professionally C. academically D. physically
54. A. avoidance B. admission C. involvement D. elimination
55. A. fulfillment B. statement C. occupation D. strategy
Section B
Directions: Read the following passages. Each passage is followed by several
questions or unfinished statements. For each of themthere are four choices
marked A, B,C and D. Choose the one that fits best according to the information
given in the passage you have just read.
(A)
If your in-box is currently reporting unread messages in the hundreds or
thousands, you might have a hard time believing the news: e-mail is on the
decline.
At first thought, that might seem to be the case. The incoming generation, after
all, doesn’t do e-mail. Oh, they might have an account. They use it only as we
would use a fax machine: as a means to communicate with old-school folks like
their parents or to fulfill the sign-up requirements of Web sites. They rarely
check it, though.
Today’s instant electronic memos—such as texting and Facebook and Twitter
messages—are more direct, more concentrated, more efficient. They go without the
salutation (称呼语) and the signoff (签收); we already know the “to” and “from.” Many
corporations are moving to messaging networks for exactly that reason: more
signal, less noise and less time. This trend is further evidence that
store-and-forward systems such as e-mail and voicemail are outdated. Instead of
my leaving you a lengthy message that you pick up later, I can now send you an
easily-read message that you can read—and respond to—on the go.
The coming of the mobile era is responsible for the decline of e-mail. Instant
written messages bring great convince to people. They can deal with them at
about any time: before a movie, in a taxi, waiting for lunch. And because these
messages are very brief, they’re suitable for smart phone typing.
Does this mean e-mail is on its way to the dustbin of digital history? Not
necessarily. E-mail still has certain advantages. On the other hand, tweets and
texts feel ephemeral—you read them, then they’re gone, into an endless string,
e-mail still feels like something you have and that you can file, search and
return to later. It’s easy to imagine that it will continue to feel more
appropriate for formal communications: agreements, important news, longer
explanations.
So, e-mail won’t go away completely. Remember, we’ve been through a transition (
过度) like this not so long ago: when e-mail was on the rise, people said that
postal mail was dead. That’s not how it works. Postal mail found its smaller
market, and so will e-mail. New technology rarely replaces old one completely;
it just adds new alternatives.
56. What would the incoming generation like to do with their e-mail accounts?
A. Contact close friends. B. Send long messages.
C. Fill in some forms. D. Communicate with their colleagues.
57. Which of the following is mainly discussed in paragraphs 3 and 4?
A. The possible reasons behind the decline of e-mail.
B. The likes and dislikes of the young generation.
C. The rapid development of e-communication channels.
D. Evidence about the uncertain future of easily-consumed messages.
58. What does the underlined word “ephemeral” in paragraph 5 mean?
A. Automatically-sending. B. Randomly-written.
C. Hardly- recognized. D. Shortly-appearing.
59. According to the passage, which of the following statements istrue?
A. It’s too early to determine the decline of e-mail.
B. E-mail has reasons to exist on its own advantages.
C. E-mail, just like postal mail has come to its end.
D. We should feel sorry for the decline of e-mail.
(B)
The Film: The Great Gatsby (Based on Fitzgerald’s Novel The Great Gatsby )
Director: Baz Luhrmann Cast: Leonardo DiCaprio as Jay Gatsby
Film Reviews:
If you never read the classic F. Scott Fitzgerald’s novel The Great Gatsby, now
is your chance to catch up — by watching the latest film adaptation. Because if
there’s one sentence to sum up the film, it would be: It’s just like the book.
The use of music is almost reason enough to see the film. Baz Luhrmann is at his
best mixing visual and musical styles together to create something wholly
original, for example, in one of the most outstanding scenes in the film, the
first party scene, Nick walks quickly from one party guest to another party
guest trying to explain all the gossip about Gatsby until he is finally
introduced to the man himself, while the most stirring version ofRhapsody in
Blue (蓝色狂想曲), which was composed by American musician George Gershwin in 1924,
is played in the background.
─ Fox News
Director Baz Luhrmann’s main challenge was either to find a visual equivalent (
相等物) for Fitzgerald’s elegant quality -- the open secret of the book’s
popularity for so long time – or to match his own unusual personal strengths
with the material. He tries it both ways, with considerable degrees of success.
DiCaprio does a good and professional job as the socialite(上流社会人士) by recreating
Fitzgerald’s description of Gatsby’s charm. He can look at someone for an
instant and understand how, perfectly, he or she wants to be seen.
─ Time Magazine
About the Book and the Main Character:
Considered to be Fitzgerald’s representative work, The Great Gatsby explores
themes of idealism, resistance to change, social change, and excess, creating a
portrait of the Jazz Age or the Roaring Twenties that has been described as a
tale regarding the American Dream.
Nick, the narrator, moves to New York for the summer to visit his cousin Daisy.
His next-door neighbor is Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), who rarely contacts
with others and is said to be a hero of the Great War. Gatsby claims to have
attended Oxford University, but the evidence is suspect. As Nick learns more
about Gatsby, every detail about him seems questionable, except his love for the
Daisy. Though Daisy is married, Gatsby still loves her as his “golden girl”.
They first met when she was a young lady from a wealthy family and he was a
working-class military officer. Daisy promised to wait for his return from the
war. However, she married Tom, a classmate of Nick’s. Having obtained a great
fortune, Gatsby sets out to win her back again.
60. The Fox News review mentioned the first party scene in the film to ________.
A. reveal the fact that Nick wants to know more about Gatsby
B. show the version of Rhapsody in Blue matches the film well
C. prove that the director is good at combining visual and music
D. convince us that the first scene is perfectly shot by the director
61. According to Time Magazine, what did Baz Luhrmann do to make the film a
success?
A. He adapted the story in the novel as he wished.
B. He made the film more powerful than the book.
C. He mixed his style with the elegance of the book.
D. He changed the story to meet his own style.
62. Which of the following can be used to describe Gatsby?
A. Faithful and warm-hearted. B. Charming and professional.
C. Selfish and charming. D. Mysterious and devoted.
(C)
The British Medical Journal recently featured a strong response to what was
judged an inappropriately merciful reaction by a medical school to a student
cheating in an examination. Although we have insufficient reliable data about
the extent of this phenomenon, its prevention, or its effective management, much
can be concluded and acted upon on the basis of common sense.
There is general agreement that there should be zero tolerance of cheating in a
profession based on trust and one on which human lives depend. It is reasonable
to assume that cheaters in medical school will be more likely than others to
continue to act dishonestly with patients, colleagues, and government.
The behaviours under question are multifactorial in origin. There arefamilial (
家庭的), religious, and cultural values that are acquired long before medical
school. For example, countries, cultures, and subcultures exist where bribes and
dishonest behaviour are very normal. There are secondary schools in which
neither staff nor students tolerate cheating and others where cheating is
common; there are homes which cultivate young people with high standards of
moral behaviour and others which leave moral training to the harmful influence
of television and the market place.
Medical schools reflect society and cannot be expected to remedy all the ills of
a society. The selection process of medical students might be expected to favour
applicants with positive moral behaviour. Medical schools should be the major
focus of attention for cultivating future doctors with moral sensitivity.
Unfortunately there are troubling data that suggest that during medical school
the moral behaviour of medical students does not necessarily improve; indeed,
moral development may actually stop or even regress(倒退).
It is critical that the academic and clinical leaders of the institution set a
personal example on moral behaviour. Medical schools must do something to make
sure that their students are expected to be clear from day one. The development
of a school’s culture of moral behaviour requires cooperation with the students
in which they play an active role in its creation and developing. Moreover, the
school’s examination system and general treatment of students must be fair.
Finally, the treatment of infractions (违规) must be firm, fair, transparent (透明的
).
63. What does the author say about cheating in medical schools?
A. Extensive research has been done about this phenomenon.
B. We have sufficient data to prove that prevention is possible.
C. We know that this phenomenon exists in every medical school.
D. We still need more reliable data to know how serious it is.
64. According to the author, it is important to prevent cheating in medical
schools because ________.
A. The medical profession is based on trust
B. There is zero tolerance of cheating in medicine
C. The medical profession depends on the government
D. Cheating exists extensively in medical schools
65. Which of the following statements will the author probably agree with?
A. Medical schools should make a less competitive environment for students.
B. Outstanding people should create a set of moral standards to be followed.
C. Medical students should be positive in creating and preserving moral
behavior.
D. We don’t know the cause-and-effect of the examination cheating in medical
school.
66. Which of the following can be implied from the passage?
A. It makes little sense to talk about medical school student cheating in exams.
B. Medical schools haven’t been doing well to help students develop morally.
C. Cheating in exams is tolerable outside of medical school circle.
D. Elimination of exams helps cultivate healthier characters of medical school
students.
Section C
Directions: Read the following passage carefully. Fill in each blank with a
proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that
there are two more sentences than you need.
A. If you associate with distinguished people, you are likely to find yourself
with better opportunities.
B. Challenge yourself to expand your business knowledge through interactions
with people at regular time.
C. In addition, the chances, if any, are low that you can find a satisfactory
job in an economic situation like this.
D. Once you have a couple of targets, think about why and what interests you.
E. That is to say, the people you keep company with determine your character
development.
F. Job searching under pressure often results in nervous interviewing and
decision-making from relatively few options.
The worst time to look for a job is when you feel desperate and must have a new
one immediately. 67 If you are not in need of an immediate career change, here
are ways you can improve your long-term career prospects today:
Identify at least two different roles. You do not have to be qualified for these
positions today, nor do they have to exist in your company. However, these roles
should be related to your current skill set. They are career options that look
interesting. 68 Pay close attention to what appeals to you, and write it down.
This will give insight into your motivations and targets.
Subscribe to a career specific magazine. Knowledge is power in the workplace.
All businesses must stay relevant to their customers in order to win the
competitions and increase revenue (收益). Reading about industry trends,
advancements and success stories keeps you in touch with market conditions. This
information allows you to see which companies and professionals are leading the
pack. You can follow their examples in your own workplace.
69
Do exceptional work. In any role, there is a way to perform at your best. Look
for ways to deliver a top performance. Show up early, be flexible to new
assignments, have a positive attitude, cooperate with other departments, pay
attention to the little details.
Be professionally curious. Talk to people about their careers. Learn more about
how success is measured in other roles, departments and companies. Ask people
their thoughts on different industries. 70 People hire people. You never know
what connections may be relevant when you start your next job search, so develop
a habit of making good connections no matter where you go. Take the time to
learn about others, and be helpful when you can.
As in all things in life, getting in front of a difficult task early is always
less stressful than reacting to a career surprise. Changing jobs is to be
expected. No matter how secure you feel today, the time will come when either
you or your employer decide it is time to change.
IV. Summary Writing
Directions: Read the following passage. Summarize the main idea and the main
points of the passage in no more than 60 words. Use your own words as far as
possible.
There are various means consumers can do if they find that an item they bought
is faulty or in some other way does not live up to the manufacturer’s claims. A
simple and common method used by many consumers is to complain directly to the
store manager. In general, the “higher up” his or her complaint, the faster he
or she can expect it to be settled. In such a case, it is usually settled in the
consumer’s favor, assuming he or she has a just claim.
Consumers should complain in person whenever possible, but if they cannot get to
the place of purchase, it is acceptable to phone or write the complaint in a
letter.
Complaining is usually most effective when it is done politely but firmly, and
especially when the consumer can demonstrate what is wrong with the item in
question. If this cannot be done, the consumer will succeed best by presenting
specific information as to what is wrong, rather than by making general
statements. For example, “The left speaker does not work at all and the sound
coming out of the right one is unclear” is better than “This stereo does not
work”. The store manager may advice the consumer to write to the manufacturer.
If so, the consumer should do this, stating the complaint as politely and firmly
as possible. If a polite complaint does not achieve the desired result, the
consumer can go to a step further. She or he can threaten to take the seller to
court or report the seller to a private or public organization responsible for
protecting consumer’s rights.
V. Translation
Directions: Translate the following sentences into English, using the words
given in the brackets.
72. 看孩子们在沙滩上打排球很有趣。(fun)
73. 我刚交卷就意识到少回答了一个问题。(Hardly…)
74. 由于需要做彻底修改,这本书暂时不会出版。(revise)
75. 由于对潜在的困难估计不足,当实验进展不顺时他一筹莫展。(prepare)
76. 公共场所全面禁烟有助于人们养成健康的生活习惯,并能有效预防某些疾病的发生。 (prevent)
VI. Guided Writing
Directions: Write an English composition in 120 - 150 words according to the
instructions given below in Chinese.
最近你校高三同学就“报考本市大学还是外地大学?”进行了调查。请根据下表提示用英语写一份调查报告,简述调查结果,并谈谈你的看法。
(文中不得出现考生姓名、学校等任何真实信息)
60%报考本市大学
40%报考外地大学
1、离家近,可与家人相互照顾;
2、节省开支;
3、可利用家里的环境学习。
1、锻炼独立生活能力;
2、增长见识;
3、录取机会更大。
松江区2017学年第二学期高三年级质量调研考试英语试卷
参考答案及评分标准
II. Grammar and Vocabulary
Section A
参考答案
21. when 22. Despite/Although 23. to describe 24. collected 25. being rescued
26. but 27. that/which 28. was occupied 29. Walking 30. until
评分标准:1、第23题及28题可或略大小写。
2、如考生的答案与参考答案不一致,但符合语义及语法可得分。
Section B
参考答案
31. F
32. A
33. I
34. E
35. B
36. J
37. G
38. K
39. H
40. C
评分标准:每小题1分
III. Reading Comprehension
Section A
参考答案
41. B
42. D
43. A
44. B
45. A
46. C
47. D
48. C
49. A
50. B
51. C
52. D
53. B
54. B
55. D
评分标准:每小题1分
Section B
参考答案
56. C
57. A
58. D
59. B
60. C
61. C
62. D
63. D
64. A
65. C
66. B
67. F
68. D
69. A
70. B
评分标准:每小题2分
IV. Summary Writing
参考答案(得分点):
* There are several ways to protect consumers when meeting with unsatisfactory
goods
* Complain directly to a high-rank person for an immediately settlement
* Face-to-face complaint is more effective than phone complaint
* Complain politely but firmly
* Provide details of the faulty item
* Take legal action
评分标准:另见
V. Translation
参考答案及评分细则
72.It’s fun to look at the children playing volleyball on the beach.
1 1 1
73.Hardly had I handed in the test paper whenI realized that I missed a question
.
1 1 0.5 1.5
74.As it needs to be thoroughly revised, the book will not be published for the
time being.
2 2
75.As he wasn’t well prepared for the potential difficulties, he was quite at a
loss when the
1.5 0.5 1
experiment wasn’t going on smoothly.
1
76.The comprehensive ban of smoking in public places can help people develop
healthy
2 1.5
lifestylesand effectively prevent certain diseases from happening.
1.5
评分标准
1、第72题3分;第73--75题每题4分;第76题5分。
2、所给答案仅供阅卷时参考。如考生所写句子与参考答案不一致,但能与所给中文意义保持一致,且无语法错误,可得分。
3、考生未使用括号中的提示词扣一分。
4、其他评分要求由评分组讨论并统一执行。
VI. Guided Writing
参考答案:略
·11·

			当前文档在线阅读地址:https://www.kuaiwen.net/gaosan/6867.html
本文档由 快问网2018-10-31 10:50:55上传分享
给文档打分
您好可以输入 255 个字符
kuaiwen文库的中文名是什么?( 答案:快问 )
评论列表
  • 暂时还没有评论,期待您的金玉良言